Deze website maakt gebruik van cookiesVoorwaarden

Materialen & productie

Materiaalsoorten

Er worden diverse synthetische garens toegepast voor de productie van tapijt, zoals polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen, maar Parade tapijten worden veelal van polyamide gemaakt. Het is niet alleen sterk, maar ook lichtecht, elastisch en antistatisch. Bovendien brandt het niet gemakkelijk, wat de veiligheid natuurlijk ten goede komt.

Naast tapijt gemaakt van synthetische garens, heeft Parade ook een uitgebreide collectie van wollen tapijten in haar assortiment. Van nature is wol veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Het kan antistatisch worden gemaakt, maar is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch.

Productie

Knopen (vervaardiging van vooral karpetten) en weven (vervaardiging van tapijten met speciale kleur- en dessin-effecten) zijn de oudste en bekendste technieken om tapijt te maken en worden al eeuwen toegepast.

Het meeste tapijt dat je tegenwoordig in de winkel vindt, is echter met de moderne tufttechniek gemaakt. Aan het eind van de jaren vijftig is deze productiewijze ontstaan. Er ligt een techniek aan ten grondslag die is afgeleid van de naaimachine, maar dan op vier of vijf meter breedte. Over deze gehele breedte van het tapijt zijn honderden naalden opgesteld. Elke naald steekt een doorlopende draad heen en terug door het grondweefsel. Bij het terugkeren van de naald wordt een lusgevormd die al dan niet wordt doorgesneden. Alle Parade tapijten worden volgens deze moderne tufttechniek geproduceerd.