Deze website maakt gebruik van cookiesVoorwaarden

Onderhoud

Tapijt vraagt net als andere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld je kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!

De gouden regels zijn:

  • Houd vuil buiten de deur, met behulp van bijvoorbeeld een rooster of een borstelmat bij de voor- en achterdeur.
  • Stofzuig regelmatig (twee maal per week is een minimum). Gebruik een goede stofzuiger, bij voorkeur met een elektrisch ronddraaiende borstel. Laat je bij de aanschaf goed adviseren door de leverancier over de onderdruk (minimaal 160 millibar), die veel belangrijker is dan het aantal Watts.

Reinigingstips:

1. Vlekken? Geen paniek!

Wist je dat vrijwel iedere "alledaagse" vlek met gewoon schoon water te verwijderen is? Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij. Pak direct een witte, katoenen handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen. Laat de handdoek het werk doen. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen. Gebruik geen föhn, hitte kan de vlek fixeren.

In de vlekkenwijzer kunt je de stof opzoeken die de vlek veroorzaakt heeft en welke methode je het best kunt gebruiken om de verse of oude vlek aan te pakken.

2. Misverstanden

Veel vlekken ontstaan door een goedbedoelde maar verkeerde behandeling. Zeephoudende schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, wolwasmiddel, groene zeep, ossengal zeep) veroorzaken verkleuringen en halen de vlek in het beste geval slechts tijdelijk weg. Ook bijvoorbeeld het gebruik van zout en witte wijn op rode wijnvlekken is zo'n hardnekkig misverstand.

3. Handmatig reinigen

Kleine oppervlakken of gedeelten van het tapijt kun je zelf makkelijk reinigen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld James Water. Maak een badstof handdoek vochtig met James Water en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven (zet niet teveel kracht). Je kunt alle soorten tapijt, ook hoogpolig tapijt, op deze manier reinigen.

Schoonmaken met droogschuim of shampoo wordt afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven, die versneld weer vuil aantrekken.

4. Professioneel reinigen

Bij de 'grote beurt' wordt het gehele tapijt gereinigd. Wij adviseren je deze intensieve reiniging over te laten aan de vakman: professionele reinigers gaan grondig en veilig te werk en bieden garantie op een optimaal resultaat.

Vaak wordt gedacht dat een eenmaal gereinigd tapijt "vuil aantrekt". Dat is niet waar. Na een professionele reiniging- uitgevoerd door de vakman- blijven er geen zeepresten achter in het tapijt.

5. Persoonlijk onderhoudsadvies

Vraag hier een persoonlijk onderhoudsadvies aan voor uw tapijt.